Το βασικό ερώτημα, παραμένει: Πως μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους σε ασβέστιο οι φυτοφάγοι, αλλά και οι μη φυτοφάγοι με όσο γίνεται λιγότερο τοξικό τρόπο;

Εκτός ότι πολλά λαχανικά περιέχουν ασβέστιο, υπάρχουν επίσης αρκετές τροφές, με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιo. Ένα απο τα αγαπημένα μου πρωινά, με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, είναι κριθαρένιο ψωμί, πλούσιο σε πρωτείνες και ταχίνι, πλούσιο σε ασβέστιο. Μερικές φορές συναλλάζω το ταχίνι με αμύγδαλα, δηλαδή ένα καλό λίπος, για ένα άλλο καλό λίπος!

Ειδικά στο μεσημεριανό φαγητό, προτείνω να φτιάξετε μια υπέροχη μεγάλη σαλάτα, με τριμμένα αμύγδαλα και σάλτσα απο ταχίνι χωρίς λεμόνι, αλλά με πολλά μπαχαρικά.

Χρυσός κανόνας 1: Σε γεύματα που θέλουμε μεγάλη απορρόφηση ασβεστίου, απογεύγουμε το λεμόνι, λόγο οτι περιέχει βιταμίνη C, οπότε προάγει την απορρόφηση σιδήρου, που είναι ανταγωνιστικό με το ασβέστιο).

Χρυσός Κανόνας 2: Επειδή τα αμύγδαλα και το ταχίνι είναι λίπη, θέλουμε προσοχή στις ποσότητες. Αλλά αν έχουμε έλλειψη ασβεστίου, μια μικρή ποσότητα δεν θα μας βοηθήσει πολύ.

Άρα τι κάνουμε; Απλά, στο γεύμα με πολλά λίπη μειώνουμε πολύ τους υδατάνθρακες!

Π.χ. αν είστε φυτοφάγος, φτιάξτε μια μεγάλη σαλάτα με ταχίνι (μέση ποσότητα 1 – 2 κουταλιά της σούπας) και τριμμένα αμύγδαλα 6 – 12 συνολικά ανάλογα την ηλικία το φύλλο, το βάρος μας κλπ. με 1 μεγάλη κριθαροκουλούρα, η οποία έχει πολύ πρωτείνη (κριθάρι 19,3% πρωτείνη, κριθαροκουλούρες με 80%+ κριθάρι). Αν είστε κρεοφάγος, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαρδέλες για μεσημεριανό με μεγάλη σαλάτα οι οποίες έχουν τεράστια δόση ασβεστίου! Και ως βραδυνό ελαφρύ, γιαούρτι γίδινο – κατσικίσιο ή πρόβειο.

  • 1 κούπα σαρδέλες: 569 milligrams (57% της ημερήσιας δόσης Ασβεστίου).
  • 1 κούπα γιαούρτι ή κεφίρ:488 milligrams (49% της ημερήσιας δόσης Ασβεστίου).

Ας μην ξεχνάμε πως το ασβέστιο, είναι απο τα ισχυρότερα υπεραλκαλικά μέταλλα, που ο οργανισμός μας χρησιμοποιεί ως “αντίδοτο” των όξινων τροφών και του στρες που προκαλούν χαμηλό p.H. στον οργανισμό μας. Δηλαδή είναι απο τα μέταλλα που μας βοηθούν να διατηρήσουμε ομοιόσταση!

(Εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού)

1. Υποστηρίξτε την υγεία των οστών.

Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια ενήλικες των Η.Π.Α. επηρεάζονται από την οστεοπόρωση, η οποία αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θραυσμάτων στα ηλικιωμένα άτομα και επηρεάζει περισσότερες γυναίκες από τους άνδρες.

Είναι πιθανόν να μην αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο υποστηρίζουν τα οστά και την υγεία του σκελετού.

Ανάλογα με τις ανάγκες του σώματος, το ασβέστιο μπορεί είτε να προστεθεί στο οστούν από κύτταρα που ονομάζονται οστεοβλάστες είτε να απομακρυνθεί από τα οστά από κύτταρα που ονομάζονται οστεοκλάστες.

Το Εθνικό Ίδρυμα των ΗΠΑ, για την Οστεοπόρωση δηλώνει ότι “το ασβέστιο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ισχυρών, πυκνών οστών όταν είστε νέοι και για να τους κρατήσετε ισχυρούς και υγιείς καθώς μεγαλώνετε”.

(Link: https://www.nof.org… )

Το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο στην εφηβεία και στις αρχές της δεκαετίας του 20 όταν τα οστά επιτυγχάνουν την μέγιστη πυκνότητα / μάζα τους. Όσο μεγαλύτερη είναι η μέγιστη οστική μάζα που επιτυγχάνουν οι άνθρωποι όταν είναι νεότεροι, τόσο περισσότερο μπορούν να καθυστερήσουν την οστεοπόρωση ή την απώλεια οστικής μάζας σε μεταγενέστερη ηλικία.

2. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πλούσιων σε ασβέστιο τροφών συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, ειδικά του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού.

Τα ευρήματα από τη Μελέτη της Πρόληψης Καρκίνου της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που είχαν τις υψηλότερες προσλήψεις ασβεστίου μέσω της δίαιτας και των συμπληρωμάτων είχαν μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με εκείνους που είχαν τις χαμηλότερες προσλήψεις ασβεστίου.

(Link: https://www.cancer.gov/about-cancer… )

Τα στοιχεία δεν είναι σήμερα αρκετά ισχυρά για να προτείνουν συμπληρώματα ασβεστίου για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, αλλά η κατανάλωση τροφών με ασβέστιο μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Βελτιώστε την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή υγεία.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο βοηθούν στη χαλάρωση των λείων μυϊκών ιστών που βρίσκονται στις φλέβες και τις αρτηρίες. Το ασβέστιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της πήξης του αίματος και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στην πραγματικότητα, η δίαιτα DASH (Διαιτητικές προσεγγίσεις για τη διακοπή της υπέρτασης) συνιστά μια δίαιτα πλούσια σε πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα όπως γιαούρτι ή κεφίρ, επειδή αυτά είναι τρόφιμα που βοηθούν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης.

* Σμούθι για μη φυτοφάγους.

Αν δεν είστε φυτοφάγος, χρησιμοποιήστε γίδινο ή κατσικίσιο/προβάτινο γιαούρτι 2-4 φορές την εβδομάδα ως βάση για σμούθι με υπέροχα φρούτα και 2 κουταλιές σούπας ιπποφαές οσμωτικό που είναι πανίσχυρο αντιοξειδωτικό για να μειώσει φλεγμονές και οξείδωση απο τα παράγωγα της ζωικής πρωτείνης του γάλακτος (Καζείνη τύπου 2Ε).

Αν χρησιμοποιήσετε γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, τότε προσθέστε αμύγδαλα για ενίσχυση ασβεστίου, ή λιναρόσπορο για εγκεφαλική ισχύ (ωμέγα 3) ή ωμό βιολογικό κακάο για ισχυρή δόση μετάλλων και αντιοξειδωτικών, αλλά και ενίσχυση των ορμονών της χαράς!

* Σμούθι για Φυτοφάγους

Αν δεν τρώτε καθόλου ζωικά, τότε προσθέστε στο υπέροχο σμούθι σας, 1 κουταλιά ταχίνι, μπάομπαμπ και 1 κουταλιά πανίσχυρα προσαρμοσιογόνα μανιτάρια όπως ο Ινόνοτος (Chaga) το οποίο είναι αξεπέραστο ως προσαρμοσιογόνο, περιέχει ασβέστιο, σταματάει τις φλεγμονές, και έχει εξαιρετικές αντικαρκινικές ιδιότητες.

1. Link: https://synapse.koreamed.org…

2. Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed… 

Να θυμάστε, η διατροφή μας, είναι το πιο απλό πράγμα, όταν έχεις την γνώση του τι δίνει η κάθε τροφή και πως να τα συνδέεις αρμονικά.

Εξού και αρμονία απο το ρήμα αρραρίσκω = ενώνω!

Σκέψου Έξυπνα, Σκέψου Λογικά.

Tags / Λέξεις Κλειδιά