Η Ελιά είναι ένα πανάρχαιο δέντρο, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την Ελλάδα. Ο διαγωνισμός ανάμεσα στην Αθηνά και τον Ποσειδώνα, όπου η Αθηνά κέρδισε χάρη στον κλάδο Ελιάς και έτσι έδωσε το όνομά της στην πόλη των Αθηνών, δεν έχει ηλικία, αλλά ζει ακόμα στην προφορική μας παράδοση. (Μυθολογώ, λέω τη αλήθεια δια του Λόγου. Παρα-μύθι, παραποιώ την αλήθεια).Άλλωστε η Ελιά της Κρήτης είναι η Αρχαιότερη Ελιά του κόσμου, είναι περίπου 3.000 ετών, και παράγει ακόμα ελιές! Η σημαντικότερη όμως χρήση της Ελιάς είναι ο Ιερός Κότινος. Το βραβείο των Ελλήνων Ολυμπιονικών. Της σημαντικότερης δηλαδή διάκρισης που θα μπορούσε να λάβει άνθρωπος στην Αρχαία Ελλάδα.

Ο Όμηρος (2300 π.Χ) ονομάζει την Ελιά ως “υγρός χρυσός”. Και είναι μια μεγάλη αλήθεια καθώς το Ιερό αυτό δέντρο, ξεχειλίζει από μια αφθονία θρεπτικών συστατικών, αλλά και πολύ ιδιαίτερων χαρακτηριστικών. Όμως, ελαιόλαδο απο ελαιόλαδο έχει τεράστια διαφορά. Το Ελαιόλαδο, για να είναι φάρμακο, πρέπει να περιέχει πάνω απο 250mg πολυφαινόλες ανα λίτρο. Πρέπει να είναι προιόν άθερμης και άνυδρης βιολογικής διαδικασίας, Ψυχρής Έκθλιψης, για να περιέχει μεγάλες δόσεις πανίσχυρων προστατευτικών συστατικών όπως:

1. Πολυφαινόλες Τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης.
Βιοενεργές ουσίες οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στα αντιφλεγμονώδη, με αντιοξειδωτικές και αγγειοδιασταλτικές δράσεις.

2. Πολυφαινόλη Ελαιοκανθάλη.
Διαθέτει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σχεδόν ανάλογη με αυτή της φαρμακευτικής ουσίας ιβουπροφαίνη, αλλά και έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ενδεχόμενο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.

3. Σκουαλένιο.
Αυτός ο υδατάνθρακας, δεν βρίσκεται σε επαρκή συγκέντρωση σε κανένα άλλο τρόφιμο στη Γη, παρά μόνο στην Ελιά, και διαθέτει Αντι-Καρκινικές δράσεις.

4. Φυτο-Στερόλες.
Οι στερόλες είναι σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και εν αντιθέση με τις ζωικές, (χοληστερόλη) οι φυτοστερόλες συμβάλλουν κατά των καρδιαγγειακών νόσων.

Η Επιλογή είναι δική σου.

Tags / Λέξεις Κλειδιά