Οι Φυτικές ίνες προέρχονται κυρίως από την οικογένεια των λαχανικών αλλά και των καλών δημητριακών. Αν και ένα μεγάλο μέρος τους δεν διαλύεται στο έντερο ώστε να χρησιμοποιηθεί απο το σώμα μας ως ενέργεια, ωστόσο μας ωφελεί ακόμα περισσότερο από το ίδιο το φαγητό ως ένας πανίσχυρος σκουπιδιάρης του εντέρου, που φεύγοντας από το έντερο, παίρνει μαζί του εκατομμύρια τοξικές ουσίες αλλά και κολλημένες – σάπιες τροφές!Οι ευεργετικές δράσεις των φυτικών ινών:
Διευκολύνουν την απέκκριση από το έντερο: Αυτό γίνεται γιατί αυξάνουν τον όγκο των κοπράνων και προκαλούν μεγαλύτερη μηχανική πίεση στον πρωκτό, αλλά συγχρόνως διατηρούν και μεγαλύτερη περιεκτικότητα νερού διευκολύνοντας την απέκκριση των κοπράνων από το έντερο.

Δρουν κατά της διάρροιας : Kάποια από τα συστατικά τους (π.χ. πηκτίνες) αφενός μεν καλύπτουν τις περιοχές του εντέρου που έχουν προσβληθεί από φλεγμονή, αφετέρου υφίστανται ζυμώσεις που τα προϊόντα τους εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Αντι-τοξική δράση, δεσμεύοντας πολλές τοξικές ουσίες των τροφών.

Ευεργετική δράση στους διαβητικούς μειώνοντας τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Ευεργετική δράση έναντι των αιμορροΐδων.Επικαλύπτουν περιοχές του εντέρου που έχουν ερεθιστεί και δρουν κατευναστικά και καταπραϋντικά.

Αποτρέπουν σχηματισμό λίθων στη χολή, δεσμεύοντας χολικά άλατα και αυξάνοντας την διαλυτότητα της χοληστερίνης.

Μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, δεσμεύοντας λιπαρές ύλες (χοληστερίνης και τριγλυκερίδια), με αποτέλεσμα να αποβάλλονται με τα κόπρανα.

Έχουν ανασταλτική επίδραση στην εμφάνιση διαφόρων ασθενειών του παχέος εντέρου, ακόμη και του καρκίνου.

Ρυθμίζουν το βάρος δημιουργώντας αύξηση κορεσμού μετά το γεύμα.


Tags / Λέξεις Κλειδιά