Η λεγόμενη ανδροειδής παχυσαρκία, δηλαδή η συσσώρευση του λίπου χαμηλά στην κοιλιά αποτελεί ένδειξη πολλών μελλοντικών προβλημάτων αν δεν προσεχθεί με πολύ καλή διατροφή και αποτοξίνωση. 

Ο βασικός και κύριος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι με ανδροειδή παχυσαρκία δυσκολεύονται να αποδομήσουν την ινσουλίνη στο συκώτι. Το γεγονός αυτό προκαλεί υπερβολική παρουσία της ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) και κατ’ επέκταση σταδιακά ινσουλινοαντοχή που είναι ο πρόδρομος του ΔΙΑΒΗΤΗ.

Με τη σειρά της η ινσουλινοαντοχή αποτελεί παράγοντα που αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υπέρτασης, αλλά αυτή η ερμηνεία βρίσκεται προς το παρόν υπό έρευνα. 

Εικάζεται ακόμη ότι για όλους τους λόγους ενδέχεται στους ανθρώπους με ανδρικού τύπου παχυσαρκία να επιταχύνεται η διαδικασία της Αρτηριοσκλήρυνσης. Σε περίπτωση επίσης που υπάρχει κληρονομική ευπάθεια, τότε αυξάνονται δραστικά οι πιθανότητες δημιουργίας διαβήτη τύπου 2 (Μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης).

Φαίνεται μάλιστα από διάφορες μελέτες ότι οι γυναίκες με διαβήτη τείνουν να παρουσιάζουν ανδροειδή κατανομή λίπους. 

Επιπλέον φαίνεται ότι η ανδρικού τύπου κατανομή του λίπους συνδέεται με υψηλότερες τιμές τριγλυκεριδίων και χοληστερόλης και χαμηλότερες τιμές HDL-χοληστερόλης αλλά και με αναλογικά υψηλότερες τιμές αρτηριακής πίεσης σε σχέση με την γυναικοειδή παχυσαρκία.

Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας να βάλουμε την κίνηση στην ζωή μας – τουλάχιστον 1 ώρα περπάτημα την ημέρα – ξεκινώντας προοδευτικά απο τα 20 λεπτά. Επίσης να μειώσουμε δραστικά γαλακτοκομικά – αλκοολ – ζάχαρη και κρέας, ενώ μετά τις 20:00μμ προτιμάμαι μεγάλες σαλάτες με καλά δημητριακά (κριθαρένια παξιμάδια, ή κινόα) και μια μερίδα καλά λίπη όπως ελαίολαδο – λιναρόσπορος – ηλιόσπορος, αλλά  όχι πάνω απο 2 κουταλιές σούπας. 

Κατηγορία
Tags / Λέξεις Κλειδιά